Na Univerzitetu Kornel,SAD,hrana se vec uveliko "stampa",iako nije bas najukusnija.Sastojci koji se koriste za ovu vrstu "stampe" su raznoliki,ali zajednicko im je to da mogu da prodju kroz brizgaljku glave za stampanje:puter od kikirikija,razne glazure ili testo.Vrlo je vazno pogoditi pravu gustinu i cvrstinu namirnica zbog toga sto je hrana viskoznija od plastike,te se moze dogoditi da se neki divno oblikovani obrok veoma brzo pretvori u nedefinisanu bljuzgotinu.Tim sa Kornela resava ovaj problem tako sto pravi jestive predmete koji imaju najvise 4 do 5 centimetara u precniku.Na primer,male tortilje prave tako sto dodaju sloj po sloj testa stvarajauci najcudnije oblike.Uspeli su da naprave i vestacke pecurke,banane i mocarela sir,a trenutno rade na proizvodnji jestivih gelova koji se nazivaju hidrokoloidi.Smesa se pretvara iz bezukusne mase u jestivu tvar tako sto joj stampac vestacki dodaje jedinjenja sa odredjenim aromama,i na taj nacin stvara razlicite ukuse i teksture.
Da li 3D stampaci mogu da naprave hranu?
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 коментара:
Постави коментар